Λογότυπο Eταιρίας [302xX]

ΕΜΒΟΛΙΑ ΣΚΥΛΟΥ 
Ο εμβολιασμός του σκύλου αποτελεί την πιο διαδεδομένη και συχνά εφαρμοζόμενη ιατρική πράξη. Ακόμη είναι η πρώτη επαφή με τον κτηνίατρο τόσο για το ζώο όσο και για τον ιδιοκτήτη του.
Αν και υπάρχει η δυνατότητα εφαρμογής διαφόρων εμβολιακών προγραμμάτων, κάποιες βασικές αρχές ισχύουν σε κάθε περίπτωση.
Ο εμβολιασμός ενός κουταβιού ξεκινάει απο την ηλικία των 6-8 εβδομάδων, επαναλαμβάνεται κάθε 2 εβδομάδες κι ολοκληρώνεται στην ηλικία των 14-16 εβδομάδων.
Τα κυριότερα νοσήματα εμβολιασμού είναι:
•    παρβόϊωση. οφείλεται στον ιό cpv-2 ο οποίος διασπείρεται στο περιβάλλον με τα κόπρανα και η μόλυνση εγκαθίσταται μέσω της πεπτικής οδού. Είναι νόσημα που προσβάλλει ζώα κάθε ηλικίας με πιο ευπαθή αυτά που βρίσκονται σε ηλικία κάτω των 6 μηνών. Το νόσημα εμφανίζεται ως αιμορραγική γαστρεντερίτιδα κι έχει υψηλό ποσοστό θνησιμότητας.
•    Νόσος του Carre. Οφείλεται στον ιό cdv ο οποίος έχει στενή συγγένεια με τον ιό της ιλαράς του ανθρώπου. Απεκκρίνεται στο περιβάλλον με όλες τις εκκρίσεις ενώ τα ζώα μολύνονται με την εισπνοή των σταγονιδιοποιημένων εκκρίσεων. Το νόσημα εμφανίζεται με συμπτώματα απο το αναπνευστικό, το πεπτικό, το νευρικό σύστημα καθώς επίσης και με συμπτώματα απο τον οφθαλμό αλλά κι άλλες γενικές κλινικές εκδηλώσεις (υποπλασία αδαμαντίνης δοντιών, υπερκεράτωση φυμάτων κ.α). Η θνησιμότητα του νοσήματος είναι ιδιαίτερα μεγάλη ενώ τα νευρολογικά συμπτώματα όπου υπάρχουν παραμένουν και μετά την ίαση.
•    Κορωναϊωση. οφείλεται στον ιό ccv, απεκκρίνεται στο περιβάλλον με τα κόπρανα ενώ η μόλυνση γίνεται μέσω της στοματικής οδού. Τα κλινικά συμπτώματα περιλαμβάνουν την διάρροια, τον πυρετό κ.α , ενώ η πρόγνωση συνήθως είναι καλή.
•    Γρίππη. οφείλεται στον ιό της παραγρίππης αλλά και στη b.bronchiseptica. Μεταδίδεται μέσω της ρινικής οδού και προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα.
•    Λεπτοσπείρωση. οφείλεται στο βακτήριο leptospira που μεταδίδεται με την βλεννογοδερματική επαφή (τραύματα δέρματος, αμυχές) με μολυσμένα, απο τρωκτικά κυρίως, ρηχά νερά, στρώματα, φαγητα κ.α. Το νόσημα εμφανίζεται με πυρετό, κατάπτωση, νεφρική ανεπάρκεια, ηπατική ανεπάρκεια, αιμορραγίες κ.α.Η θνησιμότητα του νοσήματος κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα ενω δεν θα πρέπει να παραγνωριστεί το γεγονός οτι μιλάμε για μία επικίνδυνη ΖΩΟΑΝΘΡΩΠΟΝΟΣΟ.
•    Λοιμώδη ηπατίτιδα. οφείλεται στον αδενοιό cav-1 και cav-2. Μεταδίδεται μέσω της στοματορινικής οδού. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, έμετους, διάρροια, βήχα, αποπροσανατολισμό, επιληπτικές κρίσεις, θόλωση του ματιού κ.α
•    Λύσσα. οφείλεται στον ιό lyssavirus και προκαλεί θανατηφόρο εγκεφαλίτιδα σε όλα τα είδη θηλαστικών (συμπεριελαμβανομένου και τον άνθρωπο).Αποτελεί τεράστιο κίνδυνο για την δημόσια υγεία γι'αυτό και το εμβόλιο σε όλα τα κατοικίδια θηλαστικά κρίνεται υποχρεωτικό. Μεταδίδεται μέσω του σάλιου με το δάγκωμα (βαθύ) απο ένα μολυσμένο ή άρρωστο απο λύσσα ζώο.
Τα εμβόλια ανάλογα με την σοβαρότητα της νόσου που προκαλούν οι υπεύθυνοι λοιμογόνοι παράγοντες, τον κίνδυνο μετάδοσης τους αλλά και με την πιθανότητα να προκαλούν ζωοανθρωπονόσο διακρίνονται σε υποχρεώτικά και προεραιτικά.
Τα εμβόλια επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο καθώς η άποψη οτι κάποια απο αυτά θα μπορούσαν να γίνουν κάθε 3 χρόνια χωρίς να μειώνεται ο βαθμός ανοσίας δεν έγινε αποδεκτή σε παγκόσμια κλίμακα.
Τα διάφορα εμβολιακά προγράμματα καταρτίζονται σε συνεργασία με τον ιδιοκτήτη λαμβάνοντας υπόψην
1.    τη δυνατότητα να επισκεφτεί 1, 2 ή ακόμη και 3 φορές το χώρο του ιατρείου
2.    την ηλικία του ζώου
3.    τον κίνδυνο εκθεσής του σε λοιμογόνους παράγοντες
4.    το περιβάλλον διαβίωσης του ζώου
Όπως γίνεται σαφές απο όλα τα παραπάνω ο εμβολιασμός είναι μια ιατρική πράξη που αφορά τόσο την υγεία του σκύλου όσο και την υγεία των ιδιοκτητών του.
Σέναν ηλικιωμένο σκύλο το εμβόλιο δεν είναι ''πολυτέλεια'' αλλά μια άκρως απαραίτητη διαδικασία.